Romania, incotro?

       Ne lipseste viziunea. De tara, de mediu de afaceri, de dezvoltare. Sincer, nici nu ne-ar folosi prea mult! O tara mica nu poate avea o viziune proprie de dezvoltare. Intr-un mod sau in altul, „viiunea” noastra nu poate fi decat o proiectie la scara a viziunilor altora.

       Vest-europenii ar dori sa practicam agricultura „bio” intensiv. Sa folosim forta de munca ieftina, sa ne vindem pe nimic pamanturile catre cetatenii lor subventionati adecvat pentru a-si deschide ferme, dar, in acelasi timp, sa investim ca stat masiv intr-un sistem de invatamant care sa produca pe banda rulanta genii in medicina si in inginerie pentru spitalele si multinationalele lor. Deci, un fel de… colonie, un fel de incubator de forta de munca ieftina, calificata si mai ales… mobila. De asta vor si autostrazi in conditiile in care investitiile lor sunt tot mai firave.

       Americanii au si ei propria viziune in ceea ce ne priveste. Ei vor sa ne exploatam  resursele mai ceva decat o fac chinezii (prin intermediul concesiunilor catre corporatiile lor, desigur) si sa le oferim carne de tun pentru teatrele de operatiuni NATO, cel putin la nivelul Poloniei. Ar mai dori, desigur, si ca intreg efortul financiar al acelor operatiuni sa fie suportat integral de noi, ca doar „ne asigura” securitatea. Ar mai plusa si cu contracte preferentiale in domeniul infrastructurii (cam ca autostrada Bechtel) si, ca sa nu se supere alti membri NATO mai vechi, ar trebui si sa-i debarasam pe acestia (contra cost, desigur) de tehnologia expirata luata gratis de la americani (vezi speta cu harburile secondhand F16  achizitionate de la portughezi care le-au primit GRATIS de la americani).

        Rusii au si ei un loc rezervat pentru noi in planurile lor. Cum la revolutia proletara mondiala cam de multisor nu se mai gandeste nimeni si cum se vad puternic surclasati economic si geopolitic de UE si NATO, ar dori pe aici o zona tampon, o tara a nimanui, preferabil cat mai mica si mai saraca, deci servila.

        Sincer, habar n-am ce vor, in ceea ce ne priveste, cealalta mare putere de la Marea Neagra, Turcia. Deocamdata se multumesc cu o piata de desfacere si cu un punct de tranzit pentru produsele lor agricole. In mod cert, nu si-ar dori concurenta noastra pe piata produselor agricle si un control cu adevarat eficient in Portul Constanta. Deocamdata. Adevarul e ca au vrut tot timpul de la greci mult mai multe decat de la noi, din cauze pur geografice, desigur.

         Observam ca nimeni nu si-ar dori ca maruntele noastre interese sa le diminueze cota de profit din resursele noastre. Mai observam si ca toti ne vor saraci si dependenti. Unii ne vor muncitorii, altii soldatii, toti ne vor  medicii si inginerii, unii resursele si altii pamanturile. Si daca se poate, costurile dorintelor lor sa le platim tot noi, traitorii de aici.

           Desigur, la interesele noastre ne gandim doar noi.

-E bine sa avem o armata puternica, nu cat sa-i batem pe rusi singuri, dar cat sa le dam de gandit. E bine si ca parteneriatul NATO cu SUA si Polonia sa devina si economic. E bine si ca tehnica de lupta de ultima generatie sa ne fie cu adevarat accesibila.

 -E bine sa ne pastram pamanturile si sa ne exploatam resursele fara a ne distruge  mediul.

  -Da, vrem si autostrazi, dar parca un transport feroviar bine dimensionat, ieftin si performant ar tine drumurile noastre departe de camioanele unora. Da, e bine si in Schengen, dar in conditiile in care doar afacerile straine Romaniei profita…

   -Si parca as prefera sa nu mai  f..m bani de la buget scolind doctorii si inginerii altora.

   –Resursele (minerale, hidrocarburi, gaze de sist, lemnoase, etc), ar trebui sa apartina celor ce produc aici, cu forta locala de munca.

 -Invatamantul, in primul rand, ar trebui sa conserve spiritul national, apoi sa indeplineasca cerintele minimale de educatie. Nu putem fi toti geniali, dar putem stii ce si pentru ce, votam.

 -Desigur ca agricultura e necesara, dar trebuie sa ne sprijinim producatorii autohtoni sa produca.

-Nu vom rivaliza niciodata, dpdv industrial, cu China sau cu Germania, dar daca am atrage investitii pentru inalta tehnologie (imprimantele 3D chiar sunt viitorul) nu ar fi rau.

-In mod cert, trebuie umblat la fiscalitate, dar nu cum vrea FMI!

           Da, e o viziune proprie, una nepermisa de cei mari, una anti-UE si anti-FMI. Intr-o nota optimista, jocurile lor au mai fost surclasate de acest popor, infinit mai bine condus decat acum. Am avut politicieni capabili sa penduleze cu interesul nostru printre interesele lor. Desigur, interesul nostru, chiar si cel  national a fost, in raport cu jocurile lor, o infima concesie. Dar pentru noi… La fel si acum.  Fiecare pion isi are valoarea lui.  Nu ar strica sa ne iubim mai mult tara!

           Altfel, iata un articol interesant : http://www.zf.ro/analiza/capcana-dezvoltarii-exclusiv-prin-forta-de-munca-ieftina-timisul-a-atras-de-25-de-ori-mai-multe-investitii-straine-decat-ialomita-dar-salariul-mediu-net-este-mai-mare-in-judetul-ialomita-12810824?fb_action_ids=771085116265623&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Despre euroscepticus

"Nu va spun cum sa ganditi, va spun cum gandesc eu. E vorba doar de mine."
Acest articol a fost publicat în Rubrica contondenta! și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Romania, incotro?

  1. gica contra zice:

    Doua tari pe care le cunosc foarte bine: Israel si Singapore (trait si muncit cativa ani in amandoua) cu viziune propie si acare au stiut sa se impuna. Oicat am da vina pe altii cei ce ne tin in saracie sunt tot romani, simplii alegatori sau politicieni.

    • Perfect de acord! Cand exista viziune si dragoste de tara, se pot gasi si solutii. Dar nu cauta argumente atat de departe : unii au reusit intre trei imperii sa uneasca doua amarate tarisoare ale aceluiasi popor pe meleagurile astea!

Lasă un comentariu