Europa, altfel decat o cunosti…

           De vreo trei zile ma chinui sa gasesc un titlu la articolul asta. Greu am ajuns si la asta si nu sunt multumit. Da, vreau sa scriu despre noua provocare cu care se confrunta Europa, dar si europenismul. Si da, sunt ingrijorat pentru victimele primaverii arabe, fie ei sirieni, libieni, afgani, kurzi, irakieni. Dar si mai mult ma ingrijoreaza impactul lor asupra modului de viata… european. Una peste alta, cinismul batranului continent urmeaza a-si pierde masca europeana.

           Circa 7.200.000 de oameni (din peste 20 mil) si-au pierdut locuintele doar in Siria dupa patru ani de razboi civil. Nu poti cunoaste exact numarul.  Mai sunt afgani in aceeasi situatie si diversi arabi care nu s-au putut adapta rigorilor Statului Islamic, mai sunt victimele primaverii arabe de peste tot. Unii au ales sa lupte, dar, evident nu toti sunt facuti pentru asta si, oricum, dupa patru ani de lupte nu s-a obtinut nimic. Mai e si responsabilitatea familiei. Vrei sa ii stii in siguranta. Clar, nu ti-ai lasa sotia si copiii hoinarind singuri printr-o Europa pe care nu o cunosc, intre oameni carora nu le cunosc limba. Oameni diferiti, popoare diferite dar care au in comun religia islamica si tragedia personala.

         Nu cred ca gresesc daca afirm ca Europa se confrunta cu cea mai mare provocare de dupa al doilea macel mondial, exodul islamicilor. Ca si dupa al doilea razboi, nimic nu va mai fi la fel! Nicaieri! Si, similar inceputurilor ultimului razboi mondial, nici acum nu suntem mai pregatiti decat erau batranii nostri in 1938-1939! Suntem mai imbuibati, la fel de refractari in a ne apara casele/familiile/tarile cu arma in mana, condusi de oameni fara idei si fara viziuni, incapabili sa intelegem complexitatea provocarii cu care ne confruntam (vezi faza inepta cu gardul unguresc). Suntem asediati intr-un camp tactic foarte subtil dar esential pentru bunastarea noastra si inca refuzam sa acceptam asta!

         Vestul Europei s-a mai confruntat cu emigratia. Nimic nou sub soare! O caracteristica constanta a batranului continent e o populatie imbatranita si o necesitate constanta de forta de munca ieftina. Dar acum e altfel.  Odata pentru ca actualii emigranti nu sunt prea dornici sa se afirme in alt mediu : ei nu vor sa devina europeni, ei FUG de ororile din tara lor! Ei tintesc direct facilitatile sociale europene. Nu vor sa-si insuseasca valorile europene, nu inteleg democratia si libertatea cuvantului si nu vor sa  asigure supravietuirea unei lumi de pe urma careia vor doar sa profite. Ei nu se vor stradui sa inteleaga cum de atat de diferiti, traim de zeci de ani in pace, tolerandu-ne reciproc si nerecurgand la arme pentru a ne rezolva divergentele. Ei vin cu religia lor, cu ura lor, cu modul lor de viata incapabil a asimila valorile lumii noastre. Si sunt milioane! Deci aceeasi solutie clasica, acomodarea in lagar urmata de integrarea treptata in comunitate aplicabila eficient est-europenilor azilanti politic, e inaplicabila acum. Ai brusc cateva milioane de oameni fara bani, fara adapost, fara surse de venit. Foarte multe femei si foarte multi copii! Majoritatea sunt musulmani si, prin asta predispusi la enclavizare. O criza umanitara fara precedent prin dimensiunea ei si, spre deosebire de alte crize precedente, asta e in chiar fata casei tale de european.

             Logic, se procedeaza la distribuirea procentuala a emigrantilor intre statele europene. Dar nu va functiona decat pe hartie! Pentru ca, pe de o parte,  e foarte greu sa ii impui unei familii de sirieni care vrea in Germania sa traiasca in… Romania si e imposibil sa monitorizezi fiecare emigrant 24 din 24 h pentru ca acesta sa respecte relocarea. Si, la fel ca si turcii chemati sa munceasca in Germania postbelica, emigrantii nu vor dori decat in extrem de mica masura sa se intoarca in tarile lor! Pentru ca in plus fata de turcii de care vorbeam, ei nu mai au la ce sa se intoarca, au pierdut chiar tot! 

                 Pe de alta parte, nu toate statele au resursele intretinerii emigrantilor! Vorbim de state ca Romania cu somaj ridicat, asistenta medicala/sociala simbolica si un numar sufocant de pensionari in mizerie! Cetateni pentru care sistemul nu isi indeplineste decat simbolic obligatiile. Cum va functiona pentru… emigranti? Cum le vei explica oamenilor ca tu ca stat care nu se ocupa de batranii si de copiii sai, de propria minoritate mizerabila -tiganii, brusc va aloca resurse pentru niste sirieni de aiurea cu mult superioare celor alocate pentru batranii, copiii si/sau tiganii saraci?

               Desigur, ai putea sa ridici un gard ca in Ungaria. eventual sa pui si placuta cu ZOO! Ungurii astia sunt o specie aparte, cumva anacronica! Am dubii ca locul nostru, al romanilor e in UE, dar in privinta ungurilor nu am dubii : sunt europeni doar dpdv strict geografic.

                   Nu, emigrantii astia chiar vor schimba aspectul unei bune parti din vechiul continent!  Vin cu religia lor anacronica, cu obiceiurile lor semi medievale, cu mizeria lor, mizerie la care si liderii nostri si-au adus aportul! Se vor enclaviza si vor fi extrem de refractari oricarei forme de asimilare/integrare/organizare compatibila cu acel modus vivendi european. Noi va trebui sa ne adaptam serviciile de asistenta sociala, invatamantul si  fortele de represiune la problematica lor. Va fi la fel ca in Suedia unde in capitala, au cartierul lor cu propriile reguli, un loc unde autoritatea e prezenta doar sporadic si in forta. Parcurile europene vor arata la fel ca si insulita aia greceasca aflata in calea exodului. Nu pot decat presupune ce se va intimpla cu cetatenii care au case/locuinte in zona si care vor trai usa in usa cu disperarea unor barbati care au copii de hranit si nu au cu ce. Si, mai grav, vine iarna! Desigur ca niscaiva afaceri globale se vor bucura de forta de munca ieftina si neproblematica sub aspectul asigurarii unor drepturi cetatenesti, dar pana atunci…

                 Daca guvernele noastre vor face ceva IMPOTRIVA lor, atunci ideile de europa unita, drepturile omului, umanitate, europenism  nu mai inseamna chiar nimic. De asemenea, e de neconceput o Europa incapabila sa-si protejeze cetatenii de agresiuni si mizerie pe chiar strazile lor. Altfel, pe termen lung, o enclava araba de cateva milioane e o amenintare pe teritoriul oricarui stat, o amenintare imposibil de gestionat in mod democratic si eficient.

             Acum, sunt  uniti de aceasi tragedie (de care se invinovatesc reciproc dar si pe americani impreuna cu satelitii NATO), dar nu peste mult timp, diferentele dintre ei vor rabufni pe strazile europene, pentru ca sunitii ii vor uri pe siiti, iar wahabitii vor uri mereu pe toata lumea. Si daca cineva isi imagineaza ca noi, europenii suntem iubiti/apreciati in lumea araba, e naiv. Daca crezi ca nu se va intimpla nimic, te inseli : deja ACORDUL SCHENGEN nu mai functioneaza : cauta emigranti in masini, in toate!

               Uite-te bine in jurul tau : nimic nu va mai fi la fel! Decat poate cladirile, pana incep sa sara in aer!

Despre euroscepticus

"Nu va spun cum sa ganditi, va spun cum gandesc eu. E vorba doar de mine."
Acest articol a fost publicat în 100% eurosceptic, Rubrica contondenta! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu